Η Στέλλα Πετρίδου κατάγεται από το Σκουτάρο της Λέσβου, όπου κι έζησε μέχρι την ενηλικίωσή της. Σπούδασε Φιλοσοφία, Παιδαγωγική, Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και κατόπιν αποφοίτησε από τη σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ. Σήμερα είναι εν ενεργεία Αξιωματικός του Λ.Σ. και μητέρα τριών παιδιών. Ασχολείται συστηματικά με την ποίηση, την οποία προσπαθεί να παντρέψει αρμονικά με τη μελωδία δημιουργώντας όμορφα τραγούδια. Για το σκοπό αυτό κι έχει συνεργαστεί με αξιόλογους μουσικούς έως τώρα, ενώ το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας το παρουσιάζει στα μουσικά άλμπουμ, τα οποία και συνοδεύει ως ένθετα των ποιητικών συλλογών της. Ποιήματά της συμπεριλαμβάνονται επίσης και σε αρκετές ποιητικές ανθολογίες (δεκαεπτά στον αριθμό έως και σήμερα), σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά, ενώ για το έργο της, μουσικό και ποιητικό, έχει κατά καιρούς βραβευθεί και διακριθεί σε πανελλήνιους και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.

Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.

κ. Πετρίδου πείτε μας δυο λόγια για την ποιητική σας συλλογή «Έρωτας είναι», που κυκλοφόρησε φέτος, καθώς και για το cd που περιέχεται μέσα σ’ αυτήν.

Πρόκειται για την έκτη κατά σειρά ποιητική μου συλλογή, η οποία κυκλοφορεί, όπως κι οι προηγούμενες πέντε, από τις εκδόσεις «άλφα πι». Κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2018 και συνοδεύεται με μουσικό άλμπουμ που περιλαμβάνει δώδεκα ερωτικά τραγούδια. Όπως μαρτυρεί κι ο τίτλος της συλλογής, ο μεγάλος πρωταγωνιστής της είναι ο Έρωτας, αυτός ο φτερωτός άγγελος, που εμφανίζεται εντελώς απρόσκλητα στον άνθρωπο και του προκαλεί ποικίλα συναισθήματα, όπως είναι αυτά της χαράς, του πάθους, της ελπίδας, αλλά κι εκείνα της απογοήτευσης, του πόνου, της δυστυχίας. Στο μεγαλύτερο μέρος της η συλλογή υμνεί τον έρωτα και τον θέτει εκεί που πραγματικά του αξίζει να είναι, ώστε να αποτελεί το σημαντικότερο συναίσθημα για τον άνθρωπο, η μεγαλύτερή του αξία, ηπηγή της ζωής του, της έμπνευσης του, της χαράς του, αλλά και της δημιουργίας του.

Η ποίησή μου σ’ αυτή τη συλλογή υπηρετεί τον έμμετρο λόγο στην πλειοψηφία της και θεωρώ πως είναι αρκετά λυρική. Αποτελείται από εξήντα αμελοποίητα ποιήματα και άλλα δώδεκα μελοποιημένα. Επίσης έχω τη χαρά και τη μεγάλη τιμή να φιλοξενώ στη συλλογή μου πέντε προλογικά σημειώματα σημαντικών ελλήνων λογοτεχνών, μία υπέροχη φωτογραφία εξωφύλλου, αλλά και τα σκίτσα ενός εξαίρετου λογοτέχνη και σκιτσογράφου που κοσμούν πολύ όμορφα τις σελίδες της. Στο μουσικό άλμπουμ που τη συνοδεύει συμμετέχουν δεκαέξι μουσικοί, εκ των οποίων οι δέκα ερμηνεύουν τα δώδεκα μελοποιημένα ποιήματα της συλλογής, τα οποία ανήκουν κι αυτά,όπως σας είπα και προηγουμένως, στην ίδια θεματική ενότητα, που είναι ο έρωτας.

Τραγουδιέται η ποίηση σήμερα όπως παλιά;

Θα σας απαντούσα αυθόρμητα καιμονολεκτικά λέγοντάς σας όχι. Με μία δεύτερη όμως σκέψη και αναλογιζόμενη το πόσο μεγάλη απήχηση έχει στις μέρες μας η έντεχνη και εντεχνο-παραδοσιακή μουσική, η οποία στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην έμμετρη σύγχρονη ποίηση, μπορώ να πω με μεγάλη ανακούφιση πως, ναι, τραγουδιέται η ποίηση σήμερα και μάλιστα από πολλούς τραγουδιστές, κυρίως νέους. Το αν προβάλλεται η ποίηση ή όχι μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κι αν ενθαρρύνεται ο ποιητής από τις μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες, αυτό είναι ένα άλλο θέμα που εμένα προσωπικά δε με απασχολεί. Η εξέλιξη της τεχνολογίας,άλλωστε, βοηθάει ακόμα κι εκείνον που δεν έχεικαμία στήριξηστην προβολή του έργου του στο να το διαδώσει και, πιστέψτε με, αν κάτι αξίζει να διαδοθεί, θα διαδοθεί και θα αγαπηθεί από τον κόσμο,όπως και να ’χει. Ίσως λίγο καθυστερημένα, όμως θα γίνει.

Ποια είναι συνήθως η αφορμή για να γράψετε ένα ποίημα;

Πρέπει να νιώσω την ανάγκη για να γράψω ποίηση. Όσες φορές προσπάθησα να γράψω κάτι χωρίς αιτία, χωρίς να χρειάζεται τροφή η ψυχή μου, απέτυχα παταγωδώς.

Πως πιστεύετε ότι ένα ποίημα θα μείνει στο χρόνο, διαβάζοντάς το ή μελοποιώντας το;

Η αξία ενός ποιήματος, είτε αυτό είναι μελοποιημένο, είτε όχι, είναι πάντοτε η ίδια. Η μελοποίησή του απλά το βοηθάει, ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστό, ακόμα και σε ανθρώπους που δε διαβάζουν ποτέ τους ποίηση. Οπότε η ποιότητα είναι αυτή που συμβάλει στη διαιώνιση ενός ποιήματος κι όχι απαραίτητα η μελοποίησή του.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Ποίηση και μελοποιημένη ποίηση. Και φυσικά να είμαι καλά για να μπορώ να δημιουργώ, για να μπορώ να υπάρχω.

Προηγούμενο άρθροΠαιδί και Πιπίλα!
Επόμενο άρθροΠρακτικές ιδέες για αυτοβελτίωση το νέο έτος!
Γεια σας!!! Με λένε Σοφία, έχω σπουδάσει πληροφορική στα Ιωάννινα. Αγαπώ πολύ να διαβάζω αλλά και να γράφω ποίηση! Μετά από μια δύσκολη μέρα το μόνο που μπορεί να με χαλαρώσει είναι ένα ζεστό μπάνιο και η αγκαλιά του άντρα μου. Στον ελεύθερό μου χρόνο μου αρέσει να παίζω με τα σκυλάκια μου, Λιόλιο και Μπουφόν και ν' απολαμβάνω την παρέα καλών φίλων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here