stress
Πολλά έχουν γραφτεί κατά καιρούς για τις διαφορές , τις ομοιότητες και την σημασία των εννοιών stress και άγχος.  Σε μια σύνοψη αυτών θα μπορούσαμε να πούμε ότι υποστηρίζεται, λανθασμένα ασφαλώς, ότι το στρες είναι ζημιοφόρο, αρνητικό, εγείρει απαισιοδοξία και προκαλεί σωματικές βλάβες. Εκλαμβάνεται ως απειλή διότι διαταράσσει την ισορροπία και την ομοιόσταση του οργανισμού. Σε συνδυασμό με το άγχος προκαλεί συναισθηματικές εκρήξεις με αποτέλεσμα την ανάγκη για προσαρμογή στο περιβάλλον λόγω της μη δυνατότητας για αλλαγή προς το ωφελιμότερο. Επίσης, θεωρείται πως το στρες συνδέεται ή σχετίζεται με το άγχος. Παρακάτω θα δούμε ορισμούς και χαρακτηριστικά των δυο ώστε να κατανοήσουμε σωστότερα τις έννοιες.
ΟΡΙΣΜΟΙ
STRESS = στιγμιαίος εστιασμός, πίεση της στιγμής, επιλεγμένο βίωμα, ό,τι με ενδιαφέρει
ΆΓΧΟΣ = ό,τι εκκρεμεί, 4 διαστάσεις άγχους : 1) stress + χρόνος/ιστορία/μνήμη, 2) επανειλημμένο stress, 3) αδιαχείριστο stress, 4) ανεπίγνωστο stress
Σύμφωνα με τους παραπάνω ορισμούς διαπιστώνουμε ότι το stress ουδεμία σχέση έχει με το άγχος, ούτε ίδια αξία, σημασία, ένταση, διάρκεια κτλ. Το stress στην καθημερινότητά μας μπορεί να είναι κινητήριος δύναμη , κλειδί αφύπνισης και ώθησης. Έχει δηλαδή θετική επιρροή και μας κρατάει σε εγρήγορση.
Ας δούμε τώρα πως μπορούν να λειτουργήσουν αρνητικά στην ψυχολογία μας.

stress

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΚΦΑΝΣΕΙΣ(ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΉ ΟΠΤΙΚΉ)
Το στρες , αυτή η πίεση της στιγμής είναι σημείο αναφοράς για τον εντοπισμό ψυχικών διαταραχών και νευρώσεων, καθώς είναι γενεσιουργός αιτία για ψυχοπαθολογία. Κυρίαρχο συναίσθημα υπό συνθήκη stress είναι ο φόβος η ένταση του οποίου επηρεάζεται από την στρεσογόνο κατάσταση.
Παρακάτω παραθέτω κάποιες διαταραχές :
→ Διαταραχή μετατραυματικού stress
→Διαταραχή οξέος stress
→Διαταραχές της προσαρμογής
Το άγχος, το χρόνιο stress δημιουργεί ένα αρνητικό πλέγμα γύρω από το πρόσωπο που το ωθεί στην θυματοποίηση, την επανάληψη, την λανθασμένη εκτίμηση της πραγματικότητας, την αλλοτρίωση από τον Εαυτό, την αποστασιοποίηση από την δημιουργικότητα, την επιλεκτική μεροληψία της μνήμης κτλ.
Παρακάτω παραθέτω κάποιες διαταραχές :
→Κοινωνική αγχώδης διαταραχή
→Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή
→Αγοραφοβία
Όσον αφορά την βιολογική οπτική το έντονο στρες και άγχος μπορούν να προκαλέσουν δυσλειτουργίες στον οργανισμό. Η ένταση των σωματικών ενοχλήσεων-πόνων εξαρτάται από την στρεσογόνο κατάσταση και πως την αντιμετωπίζουμε. Ας δούμε πως αντιδρά ο οργανισμός μας στο έντονο στρες.
→Εφίδρωση του δέρματος(κυρίως της παλάμης)
→Η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη και λιγότερο βαθιά
→Χαλαρώνουν οι μύες στην κύστη και το έντερο(δημιουργείται μια αίσθηση ότι κατουριόμαστε συνεχώς)
→Απελευθερώνονται χημικές ουσίες(αδρεναλίνη) που αυξάνουν τον ρυθμό της καρδιάς και την πίεση του αίματος με αποτέλεσμα την παραγωγή έξτρα ενέργειας
→Παράγεται η κορτιζόλη στο συκώτι η οποία αντιδρά χημικά με το γλυκογόνο και το μετατρέπει σε γλυκόζη, άρα παράγεται ενέργεια συνεχώς. Σε έντονο και χρόνιο στρες η κορτιζόλη προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες.

stress

Λίγο πολύ όλοι βιώνουμε τις παραπάνω αλλαγές αφού βιολογικά οι μεταβολές του οργανισμού είναι ίδιες. Αυτό που αλλάζει από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι ο τρόπος διαχείρισης και αντιμετώπισης μιας κατάστασης. Ανεξάρτητα από την φύση, το είδος, την σπουδαιότητα μιας (στρεσογόνου) κατάστασης, σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα και η ερμηνεία που δίνουμε στις αλλαγές που διαδραματίζονται. Αυτή η μεταβλητή μπορεί να καθορίσει πόσο αποτελεσματικά θα διαχειριστούμε την συνθήκη. Εμείς οι ίδιοι μπορούμε να ρυθμίσουμε τις παραμέτρους έτσι ώστε να μην ζημιωθούμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here