Summer Hill
Άραγε πόσο καλύτερο θα ήταν το σύστημα μας αν υπήρχε ένα σχολείο σαν το summer hill;
Πόσο εύκολο είναι το σχολείο να είναι κατάλληλο για τα παιδιά  και όχι τα παιδιά κατάλληλα για το σχολείο;
 
«Το summer hill είναι το μοναδικό σχολείο χωρίς πόρτα!Στρίβεις σε ένα δρομάκι και ξαφνικά είσαι μέσα»
To summer hill είναι το όνομα ενός μικρού σχολείου αλλά ταυτόχρονα και συνάμα ένα από τα πιο σημαντικά πειράματα στον τομέα της παιδαγωγικής ψυχολογίας. Ιδρύθηκε το 1921 από τον Αλεξάντερ Σαδερντάλ Νήλ με άλλους εκπαιδευτικούς και υπάρχει ακόμα και σήμερα.Ο πατέρας του Νηλ, διευθυντής του σχολείου στο Forfar, ήταν ένας ιδιαίτερα πουριτανός άνδρας που διακρίνονταν για την αυστηρότητα που επεδείκνυε στους μαθητές του, σύμφωνα άλλωστε και με το παιδαγωγικό πνεύμα της εποχής. O Νηλ μεγαλώνοντας ένιωσε την ανάγκη να κάνει το αντίθετο πιστεύοντας πως τα παιδιά έχουν μια έμφυτη τάση καλοσύνης.
Το σχολείο βρίσκεται στην Αγγλία. Η εισαγωγή του σε αυτό, γίνεται από μια αίτηση που κάνει ο γονέας και είναι μια μικρή κοινότητα αφού  αφενός δέχεται μαθητές από άλλες χώρες και αφετέρου τα παιδιά μένουν μέσα σε αυτό.

Πρόκειται για ένα σχολείο που δεν στοχεύει να μορφώσει συστηματικά τους μαθητές,  αλλά να τους καλλιεργήσει. Είναι αντί-αυταρχικό, είναι ένα σχολείο που δείχνει απεριόριστη εμπιστοσύνη στην κρίση και στις δυνάμεις του μαθητή. Ουσιαστικά, δίνει στο μαθητή την ευθύνη του εαυτού  του και της εκπαίδευσης του.

Summer Hill

Κάποιες από τις αρχές του summer hill είναι:

Η πίστη στην έμφυτη καλοσύνη των παιδιών

Η  σχολική αγωγή θα πρέπει να συνδέεται  με τη χαρά και την ευτυχία

Η αγωγή θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις ψυχικές ανάγκες και στις ικανότητες του παιδιού.
Η επιβαλλόμενη πειθαρχεία δεν έχει θέση στο σχολείο, αφού επιφέρει μόνο φόβο που έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις στην  πνευματική ανάπτυξη του παιδιού

Η ελευθερία,η οποία όμως δεν  είναι ασύδοτη και σέβεται τον συνάνθρωπο, είναι η βάση του σεβασμού μεταξύ των ανθρώπων

Η ειλικρίνεια του δασκάλου, που αυτομάτως επιφέρει την ειλικρίνεια και από την μεριά του μαθητή

Η παροχή επιλογών και ευκαιριών που επιτρέπουν στα παιδιά να αναπτυχθούν με τους δικούς τους ρυθμούς και ακολουθούν τα ενδιαφέροντα τους

Το σχολείο θα πρέπει να είναι ελεύθερο από κάθε επιβολή, ώστε να επιτρέπει στο μαθητή να επιδιώκει τους στόχους τους και να χαίρεται την επίτευξη τους

Η διοίκηση του summer hill εστιάζεται στη δημοκρατία και στην ελευθερία. Μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετέχουν ισότιμα. Το μέσο είναι η συνέλευση. Η συνέλευση πραγματοποιείται όταν προκύπτουν ζητήματα και οι αποφάσεις είναι συμμετοχικές.

Εδώ να σημειωθεί ότι τα παιδιά διαλέγουν εκείνα τα μαθήματα που θέλουν να παρακολουθήσουν. Ο Neill έλεγε χαρακτηριστικά ότι «το παιδί πρέπει να είναι ελεύθερο να ζήσει τη δική του ζωή, όχι της ζωή που οι αγχωμένοι του γονείς πιστεύουν ότι πρέπει να ζήσει, ούτε μια ζωή σύμφωνη με τους σκοπούς ενός εκπαιδευτικού που νομίζει ότι ξέρει καλύτερα».

Μια άλλη σημαντική πληροφορία που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι το συγκεκριμένο σχολείο είχε πολλές επιτυχίες στην εισαγωγή των μαθητών στα πανεπιστήμια.

Ας μην ξεχνάμε: «Όλη η εκπαίδευση είναι λάθος! Είναι φόβος και πειθαρχία. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τα παιδιά, που θα ‘πρεπε όλη την ημέρα να κινούνται, κάθονται στον πισινό τους περίπου 6 ώρες την ημέρα! Είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση, ενάντια στην φύση του παιδιού» 

Ένα βίντεο με πολλές πληροφορίες για το summer hill είναι το παρακάτω: https://www.youtube.com/watch?v=-x-3pfMZi5g

Παπαδοπούλου Ειρήνη
http://eidikiagogi-symvoulesgiagoneis.blogspot.com/

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here