βιβλία
Σκεπτόμενη τα πρώτα βιβλία τα οποία με υπέβαλαν σε μία διαδικασία σκεπτικισμού σχετικά με  τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τον κόσμο γύρω μου, θυμήθηκα το Η αγάπη άργησε μιά μέρα, της πολυαγαπημένης μου Λιλής Ζωγράφου. Η αλήθεια είναι ότι ο τίτλος σου φέρνει στο μυαλό μυθιστορήματα που πιθανότατα θα έβρισκες στο ράφι κάποιου τυχαίου περίπτερου στον δρόμο, με το εξώφυλλο ξεθωριασμένη απ’τον ήλιο και την  σκόνη. Πρόκειται, παρ’όλα αυτά, για οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό. Πρόκειται για το βιβλίο που με έκανε να αγαπήσω τη Ζωγράφου και τον τρόπο γραφής της, τον οποίο θεωρώ απίστευτα ξεχωριστό και ιδιόρρυθμο- όπως και τους χαρακτήρες των έργων της.
Το βιβλίο, που συγκαταλέγεται στο είδος του μυθιστορήματος, παρουσιάζει τη ζωή μίας μεγάλης, πολύτεκνης οικογένειας, της οικογένειας Φτενούδου, που είναι κάθε άλλο παρά υγιής: γεμάτη μυστικά και απρόσμενα γεγονότα- με ακόμα πιο απρόσμενους τρόπους διαχείρισης και μάταιες απόπειρες επικοινωνίας μεταξύ των μελών της. Σε περίπτωση που σάς έπεισα έστω και στο ελάχιστο να το ρίξετε μια ματιά, θα συνεχίσω λέγοντας ότι σε πολλά σημεία του βιβλίου και ειδικότερα στο τέλος, θα θυμώσετε, θα συγκινηθείτε και θα εκπλαγείτε με τους χαρακτήρες.

βιβλία

Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα είναι ότι είναι βγαλμένο απ’ τη ζωή· όχι με την έννοια της αληθινής ιστορίας αλλά με την έννοια ότι διαβάζοντάς το, μπαίνεις στη σκέψη ότι όλα αυτά που διαδραματίζονται εντός των σελίδων θα μπορούσαν να έχουν συμβεί στην πραγματικότητα. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο το αγάπησα και ανήκει στα βιβλία που εξακολουθώ να αγαπώ και να ξεχωρίζω μετά από αρκετά χρόνια: σε βάζει σε θέση να αναλογιστείς τα αν μη τι άλλο σοκαριστικά γεγονότα που διαβάζεις και να απαντήσεις μία σειρά από λεπτά ερωτήματα για τον κόσμο που σε περιβάλλει. Το πιο αξιοσημείωτο για εμένα προσωπικά,όμως, είναι ότι ως αναγνώστης, αναρωτιέται κανείς κυρίως για την ψυχοσύνθεση -για να μην γίνω γραφική βάζοντας σε αυτό το σημείο τη λέξη ψυχή- των ανθρώπων μέσα σε αυτόν ακριβώς τον κόσμο. Αξίζει σαφώς να το προτιμήσετε, ώστε να γεμίσετε τα καλοκαιρινά σας απογεύματα με κάτι που θα σας δώσει τροφή για σκέψη και φυσικά κίνητρο για να ανακαλύψετε περαιτέρω τη Ζωγράφου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here