Δεν είναι λίγοι άνθρωποι που αναζητάνε και θέλουν να υπάρχει στη ζωή τους ένας ξεχωριστός άνθρωπος που τους αποδέχεται έτσι ακριβώς όπως είναι, και που δεν έχει σκοπό να κάνει κάτι για να τους αλλάξει και τους αγαπάει. Στην πραγματικότητα, χρειάζονται αυτό το άτομο έτσι ώστε να τους βοηθάει στο να παίρνουν αποφάσεις ακόμα και για τα πιο ασήμαντα πράγματα . Ή – για να το πούμε πιο σωστά – στην πραγματικότητα, να τους κατευθύνει στο να παίρνουν αποφάσεις και να κάνουν πράγματα που θεωρούν οι άλλοι σωστά για εκείνους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένα τέτοιο άτομο είναι συναισθηματικά μουδιασμένο ή θεωρεί τον εαυτό του ανίκανο στο να τις πάρει μόνος του!! Φοβάται ότι ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα θα κάνει λάθος.
Αυτό ονομάζεται συναισθηματική εξάρτηση. Αυτού του είδους η εξάρτηση είναι παρούσα σε όλα τα είδη σχέσεων. Υπάρχουν άτομα που νιώθουν την ανάγκη να έχουν κάποιον άνθρωπο στη ζωή τους, ο οποίος θα τους υποκινεί και θα τους εξουσιάζει. Αυτό θέλουν. Νιώθουν ότι έχουν υπερβολική ανάγκη άλλων ανθρώπων και αυτό είναι κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Κλειδί της δικής μας ευτυχίας γίνονται οι άλλοι άνθρωποι. Αυτή η επικέντρωση της ζωής μας γύρω από τους άλλους, το ότι συνεχώς η ζωή μας περιστρέφεται γύρω από τους άλλους, προέρχεται από τη συναισθηματική μας ανασφάλεια.
Είναι,κυρίως, άτομα που πιστεύουν έντονα ότι δεν υπάρχει τίποτα όμορφο σε  – είτε φυσικό είτε συναισθηματικό. Ψάχνουν εκείνους που έχουν τα «πάντα» και μπορούν  να καλύψουν τα δικά τους κενά. Είναι σαν να μην υπάρχουν σαν οντότητες αφού ό,τι κι αν κάνουν, πιστεύουν ότι είναι λάθος. Ενώ, ό,τι πουν οι άλλοι, είναι σωστό – ακόμα κι αν ξέρουν ότι δεν είναι. Έχουν τόσο πολύ την ανάγκη του άλλου στην ζωή τους και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να συμβιβάζονται σχεδόν με τον οποιονδήποτε!
Εξουσιαζόμαστε από το άλλο άτομο. Του επιτρέπουμε να κατέχει όλη την δύναμή μας –  ουσιαστικά τη ζωή μας! Εμείς του έχουμε δώσει αυτό το δικαίωμα, γιατί νομίζουμε ότι δεν έχουμε τη δύναμη, δεν  μπορούμε να είμαστε μόνοι μας. Η μοναξιά είναι εκείνη που μας τρομάζει. Και θεωρούμε ότι αν τον διώξουμε, αν δεν του δώσουμε  τη δύναμη να λαμβάνει εκείνος τις αποφάσεις για εμάς, θα είμαστε μόνοι μας. Και είμαστε άχρηστοι. Δεν θα μπορούμε τίποτα να κάνουμε σωστά. Ούτε τα πιο απλά πράγματα…
Μέχρι που έρχεται η μέρα και «ξυπνάμε». Μπορεί να αργήσει κάποια χρόνια, όμως γίνεται κι αυτό κάποια στιγμή. Καταλαβαίνουμε ότι η ευτυχία μας, η ζωή μας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εμάς. Και ξαφνικά βλέπουμε ότι έχουμε πολύ μεγάλη δύναμη. Μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις και να κάνουμε πράγματα για εμάς χωρίς την εξάρτησή μας από άλλα άτομα. Και καταλαβαίνουμε ότι γι αρκετό καιρό είχαμε «χαθεί». Όμως, τώρα ήρθε η στιγμή να παλέψουμε για εμάς και να βγούμε νικητές.
Ήρθε ο καιρός,επιτέλους, να μπούμε στο στάδιο της «συναισθηματικής απεξάρτησης». Ήρθε η ώρα να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και να ζήσουμε τη δική μας ζωή!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here