a boy's choice of a healthy or unhealth snack

Η σημασία της διατροφής στην σωματική και πνευματική ανάπτυξη, είναι γνωστή σε όλους μας. Ειδικότερα στη παιδική ηλικία η διατροφή είναι καθοριστική για την ενέργεια και τη διαύγεια των παιδιών.Ας μη ξεχνάμε πώς από νεαρή ηλικία μπαίνουν τα πρώτα θεμέλια για υγιή κόκαλα και γερούς οργανισμούς. Δυστυχώς όμως η διατροφή των παιδιών παραμελείται από τους γονείς εξαιτίας της έντονης και απαιτητικής καθημερινότητας τους. Αποτέλεσμα αυτών είναι η παιδική παχυσαρκία ή η έλλειψη γευμάτων πλούσιων σε βιταμίνες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη τους.

Ποια είναι όμως τα συχνότερα λάθη που κάνουμε στη διατροφή των παιδιών μας;

 

 • Δίνουμε έτοιμο συσκευασμένο φαγητό στα παιδιά. Λόγω της έλλειψης χρόνου των γονιών, το έτοιμο ή προπαρασκευασμένο φαγητό είναι η εύκολη και γρήγορη λύση. Αυτό όμως, έχει ως συνέπεια έκτος από περιττές θερμίδες, την απώλεια θρεπτικών συστατικών και βιταμινών. Τα παιδιά έπειτα συνηθίζουν το έτοιμο φαγητό και αρνούνται να δοκιμάσουν οτιδήποτε άλλο μαγειρεύεται από το σπίτι.

 

 • Δεν βάζουμε όριο στο φαγητό των παιδιών. Πιο συγκεκριμένα οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, κυρίως οι παππούδες των παιδιών ασκούν πίεση και νιώθουν οι ίδιοι ικανοποίηση να ταΐζουν τα εγγόνια τους. Έτσι τα παιδιά τρώνε ανεξέλεγκτα ,συνήθως λιπαρές τροφές, με αποτέλεσμα να τους προστίθενται παραπάνω κιλά.

 

 • Χρησιμοποιούμε το φαγητό ως επιβράβευση η τιμωρία. Τα παιδιά λοιπόν αποκτούν μια σχέση πάθους ή μίσους για το φαγητό. Πρέπει να κατανοήσουμε πως η τροφή είναι μια φυσιολογική ανάγκη και δεν πρέπει να τη συγχέουμε με οτιδήποτε θετικό ή αρνητικό συμβαίνει στη σχέση μας με τα παιδιά.

 

 • Απαγορεύουμε τελείως τα γλυκά και το junk food στη διατροφή τους. Η υπερβολική αυτή στάση από μέρους μας, δημιουργεί λαχτάρα στα παιδιά να δοκιμάσουν οτιδήποτε » απαγορευμένο» κυρίως όταν δεν είμαστε μπροστά. Συνεπώς,  με την αυστηρότητα μας θα καταφέρουμε ακριβώς το αντίθετο.

 

 • Δεν αποτελούμε οι ίδιοι σωστά διατροφικά πρότυπα για τα παιδιά. Είναι δύσκολο να εδραιώσουμε διατροφικές συνήθειες στην ανατροφή των παιδιών αν εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να τις εφαρμόσουμε.

 

 • Δεν καθιερώνουμε μικρά συχνά γεύματα στη διατροφή τους. Έτσι πολλές φορές γεύματα παραλείπονται και τα παιδιά ή ξεχνούν να φάνε ή καταναλώνουν τη διπλάσια ποσότητα φαγητού γιατί δεν μπορούν να κατευνάσουν τη πείνα τους.

 

 • Δεν ενημερώνουμε τα παιδιά για τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής στη ζωή μας. Συνεπώς τα παιδιά έχουν διατροφική άγνοια για τις τροφές που καταναλώνουν.

 

Πως να εντάξουμε την υγιεινή διατροφή στη ζωή των παιδιών;

 

 • Το πιο σημαντικό  μέρος ώστε να αφομοιώσουν τα παιδιά την αξία της υγιεινής διατροφής, προτού την εφαρμόσουμε, είναι η συζήτηση μαζί τους. Η έλλειψη διατροφικής παιδείας ευθύνεται για τα υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα.

 

 • Μαγειρεύουμε περισσότερο υγιεινά. Αν ο ελεύθερος χρόνος μας είναι περιορισμένος, καλό είναι να ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ το φαγητό της επόμενης μέρας. Έτσι θα υποκύψουμε δυσκολότερα στην εύκολη λύση του έτοιμου φαγητού.

 

 • Μην αφήνετε τα παιδιά να ξεκινήσουν τη μέρα τους χωρίς πρωινό. Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και αυτό που μας δίνει ενέργεια να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Μπορείτε να προτείνετε στα παιδιά σας να σας βοηθούν στην ετοιμασία του. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι τα παιδιά να γίνονται μέρος αυτής της διαδικασίας και να υιοθετήσουν τη συνήθεια του πρωινού γεύματος.

 

 • Ετοιμάστε εσείς το κολατσιό που θα πάρει μαζί τους στο σχολείο. Συνεπώς, εκτός του γεγονότος ότι θα έχετε την ευκαιρία να ελέγχετε τη διατροφή τους, θα τα προστατεύσετε και από τις πιο λιπαρές επιλογές του κυλικείου.

 

 • Εντάξτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και φυσικούς χυμούς στα γεύματα τους. Επειδή όμως τα περισσότερα παιδιά αρνούνται να δοκιμάσουν τέτοιες τροφές εξαιτίας της γεύσης ή της όψης τους, προσπαθήστε να τα ¨κρύψετε » στα γεύματα τους. Δηλαδή να τα συνοδεύσετε με φαγητά που τους αρέσουν. Ακόμη μπορείτε να κάνετε όμορφες δημιουργίες και κατασκευές με φρούτα και λαχανικά, ώστε να τραβά τη προσοχή τους η εμφάνιση και όχι η γεύση.

 

 • Μη μαγειρεύετε μόνο φαγητά που τους αρέσουν ώστε να αποφύγετε τις εντάσεις. Προσπαθήστε να τα μάθετε να δοκιμάζουν από όλες τις τροφές ακόμα και αν αρχικά δυσαρεστηθούν. Άν υποκύπτετε κάθε φορά που αρνούνται να φάνε κάτι διαφορετικό, δε θα συνηθίσουν ποτέ στη ποικιλία τροφών στα γεύματα τους.

 

 • Εντάξτε μία φορά τη βδομάδα γλυκό ή να παραγγείλτε έτοιμο φαγητό. Έτσι δε θα νιώθουν ότι στερούνται φαγητά που οι φίλοι τους δοκιμάζουν και θα περιμένουν με χαρά αυτή την ελεύθερη μέρα της εβδομάδας.

 

 •  Καθιερώστε μικρά γεύματα ενδιάμεσα από τα κύρια. Με αυτό τον τρόπο θα ελέγχουν τη πείνα τους, δε θα υποκύπτουν σε λαιμαργίες και θα κρατάνε το μεταβολισμό τους σε εγρήγορση.

 

Τέλος, οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη ψυχολογία τους. Η περίσσεια παρουσία ζάχαρης και λιπαρών τροφών είναι υπεύθυνη σε ένα σημαντικό μέρος για τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα στη καθημερινότητα τους. Αυτό καθιστά την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή ακόμα πιο σημαντική για το μεγάλωμα των παιδιών μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here