Ταξίδι
Τα ταξίδια και οι επισκέψεις σε άλλα μέρη είναι ένα χόμπι που αρέσει σε πολλούς. Ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, που ο καιρός είναι ευνοϊκός, οι υποχρεώσεις λιγότερες, οι μετακινήσεις ευκολότερες και οι άδειες από τη δουλειά απαραίτητες, ένα ταξίδι είναι η καλύτερη διέξοδος!
Είτε το έχετε κάνει πολλές φορές, είτε δεν το τολμάτε (λόγω του ότι μας βγάζει από τη βόλεψή μας), το να ταξιδεύουμε είναι κατά γενική ομολογία μια δραστηριότητα που έχει να μας προσφέρει πολλά.

Τα θετικά των ταξιδιών

  1. Κάνουμε ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα.
Η άδεια από την εργασία μας και οι διακοπές δεν είναι μια συνήθεια που καθιερώθηκε απλώς επειδή είναι ευχάριστη. Το να κάνουμε μια διακοπή από τις καθημερινές υποχρεώσεις, τη ρουτίνα και το άγχος που μας προκαλεί το πιεστικό μας πρόγραμμα είναι κάτι που επιβάλλεται για την ψυχική μας υγεία και την ισορροπία μας. Ακόμα και οι μεγαλύτεροι εργασιομανείς πρέπει να κάνουν διαλείμματα, να ξεχνούν για λίγο όλα όσα πρέπει να κάνουν και να χαλαρώνουν. Έτσι, επανέρχονται με μεγαλύτερη όρεξη και διάθεση να παράγουν και να συνεχίσουν να είναι αποδοτικοί.
  1. Γνωρίζουμε άλλους τόπους.
Ένα γνωστό ρητό λέει πως «Ο φασισμός θεραπεύεται με το διάβασμα και ο ρατσισμός με τα ταξίδια». Πραγματικά, όταν ταξιδεύουμε και γνωρίζουμε από κοντά άλλους τόπους, έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να ζήσουμε για λίγο όπως ζουν οι ντόπιοι. Γνωρίζουμε τις συνήθειές τους, μαθαίνουμε την παράδοσή τους και μπαίνουμε για λίγο στη θέση τους. Έτσι, μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τις επιλογές τους και τον τρόπο ζωής τους. Βλέπουμε τα πράγματα από μια άλλη οπτική, βγαίνουμε από το δικό μας τρόπο σκέψης και έτσι, διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Αυτό που ξέραμε όλη μας τη ζωή δε φαντάζει πλέον ο μόνος σωστός τρόπος. Το διαφορετικό δε φαίνεται πια ως κάτι κακό, αφού το έχουμε δει από κοντά!

Ταξίδι

  1. Συνειδητοποιούμε ότι δεν είμαστε μόνοι.
Τα ταξίδια μας δείχνουν πόσο λίγο διαφέρουμε από όλους τους άλλους ανθρώπους. Κάθε περιοχή, όσο διαφορετική κι αν είναι από τη δική μας, έχει πάντα να αναδείξει το τι είναι σημαντικό για κάθε ανθρώπινο ον και το τι έχει δημιουργήσει για την επιβίωσή του και την ανάπτυξή του. Σε κάθε μέρος που θα επισκεφθούμε θα δούμε ναούς θρησκειών, αρχαία μνημεία, νοσοκομεία, μέρη για μικρά παιδιά, για οικογένεια, για ηλικιωμένους. Αυτή η συνειδητοποίηση μάς βοηθά να καταλάβουμε ότι όλοι οι άνθρωποι, όπου κι αν βρίσκονται και όσο διαφορετικά και αν ζουν, έχουν τελικά τις ίδιες ανάγκες.
  1. Τα ταξίδια είναι ολόκληρο σχολείο.
Γεωγραφία, ιστορία, αρχαιολογία, ανθρωπολογία, αίσθηση προσανατολισμού, άλλες γλώσσες είναι μερικά μόνο από τα γνωστικά αντικείμενα που θα χρειαστεί να «αγγίξουμε» όταν κάνουμε κάποιο ταξίδι. Σε συνδυασμό με τη γνωριμία άλλων λαών και άλλων ηθών, οι δεξιότητες που πρέπει να ακονίσουμε και να χρησιμοποιήσουμε, όπως πχ η οργανωτικότητα, η προνοητικότητα ή η ετοιμότητα αντίδρασης σε κάποιο έκτακτο περιστατικό που θα μας τύχει, μας καλλιεργούν και μας κάνουν πιο ώριμους ανθρώπους.
  1. Δημιουργούμε αναμνήσεις.
Όταν τα χρόνια περάσουν, οι καλύτερες μέρες που θα έχουμε να διηγούμαστε δε θα είναι σίγουρα οι μέρες ρουτίνας στη δουλειά ή στο σπίτι. Τα ταξίδια αποτελούν εξαιρετικές ευκαιρίες να συνδεθούμε με τα άτομα με τα οποία συνταξιδεύουμε και να ζήσουμε εμπειρίες που θα μας φέρουν πιο κοντά. Ειδικά αν τα ταξίδια γίνονται με την οικογένεια, τα παιδιά αποκτούν αναμνήσεις με τους γονείς, τα αδέρφια και τους φίλους, οι οποίες τους δένουν για πάντα.
Από την άλλη πλευρά…
  1. Έκτακτες καταστάσεις
Το να ταξιδεύουμε μας προσφέρει όλες αυτές τις όμορφες και χρήσιμες εμπειρίες, αλλά ταυτόχρονα έχει και τις στιγμές που μας δυσκολεύουν. Μπορεί να αντιμετωπίσουμε κάποιο έκτακτο πρόβλημα υγείας, να έχουμε κάποιο ατύχημα, να χάσουμε τα επίσημα έγγραφά μας που μας επιτρέπουν να ταξιδέψουμε πίσω ή να πέσουμε θύμα κλοπής, ληστείας ή όποιου άλλου εγκλήματος. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να μας πιάσουν απροετοίμαστους και είναι δύσκολα διαχειρίσιμες όταν βρισκόμαστε μακριά από το σπίτι μας. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να είμαστε προετοιμασμένοι για τέτοια ενδεχόμενα και να γνωρίζουμε σε ποιον επίσημο φορέα θα απευθυνθούμε κάθε φορά για άμεση βοήθεια.

ταξίδια

  1. Έξοδα
Ένα ακόμη αρνητικό σημείο που αναφέρουν πολλοί σε σχέση με τα ταξίδια είναι το ότι είναι δαπανηρά. Αυτό είναι αλήθεια σε κάποιο βαθμό, υπάρχουν όμως δύο βασικές λύσεις. Πρώτον, με τη χρήση του διαδικτύου έχει γίνει πλέον εύκολη η αναζήτηση και η έρευνα, ώστε να βρίσκουμε μεγάλη ποικιλία σε οικονομικές επιλογές όσον αφορά τον προορισμό, τη μετακίνηση, το κατάλυμα, το ποια μέρη θα επισκεφθούμε στο μέρος εκείνο. Δεύτερον, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η έννοια του ταξιδιού δεν απαιτεί απαραίτητα το να απομακρυνθούμε πολύ και για πολλές μέρες από τον τόπο κατοικίας μας. Μπορούμε να γίνουμε ταξιδιώτες και τουρίστες στην περιοχή μας, στην ίδια μας την πόλη και τα περίχωρά της, αλλά και σε πόλεις και χωριά που δεν απέχουν πολύ και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ας μην ξεχνάμε ότι η νοοτροπία του ταξιδιώτη είναι αυτή που εμείς θα υιοθετήσουμε! Το πόσο ανοιχτοί θα είμαστε σε νέες περιπέτειες, νέες προκλήσεις και νέες εμπειρίες που θα μας διδάξουν, είναι το στοιχείο-κλειδί που θα μας βοηθήσει να εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία και να τη δούμε ως ταξίδι. Έτσι, θα έχουμε το μεγαλύτερο δυνατό όφελος και τη λιγότερη δυνατή αρνητική διάθεση.
Μαρία Ηλιάδου
www.kokkinikamelia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here