Πριν από δύο καλοκαίρια άκουσα για πρώτη φορά ότι γυρίζεται μία βρετανική σειρά στη Κέρκυρα. Περίεργη να δω περί τίνος πρόκειται, παρακολούθησα τον πρώτο κύκλο του The Durrells, κάτι που κατέληξε ευχάριστη, ενδιαφέρουσα και ονειροπόλα διαδικασία. Με το τέλος της πρώτης σεζόν, έμαθα τα ευχάριστα οτι η σειρά θα συνεχιζόταν. Είχα δει μάλιστα μία συνέντευξη της πρωταγωνίστριας στο Graham Norton Show (ο αγαπημένος μου), στην οποία συζητούσε ότι τα γυρίσματα της δεύτερης σεζόν είχαν ήδη ξεκινήσει. Και μετά σιωπή…

Μέχρι πριν από δυό μέρες που έψαξα μόνη μου να δω, ποιά η τύχη τέλος πάντων της σειράς, πίστευα ότι είχε ακυρωθεί λόγω χαμηλής τηλεθέασης. Αντιθέτως, ανακάλυψα ότι η σειρά βρίσκεται ήδη στον τρίτο κύκλο της! Γιατί, λοιπόν, εμείς οι Έλληνες έχουμε μαύρα μεσάνυχτα γι’ αυτήν; Γιατί κανείς δεν προβάλει μία ξένη παραγωγή που προβάλλει και στηρίζει τη χώρα μας; Πόσες φορές έχουν ακυρωθεί αντίστοιχες ξένες παραγωγές λόγω της ελληνικής γραφειοκρατίας; Θυμηθείτε ότι το καινούριο Μάμα Μία γυρίστηκε στην Κροατία, αντί στη Σκόπελο και τη Σκιάθο όπου είχε γυριστεί η πρώτη ταινία.

Προσωπικά η σειρά ικανοποίησε τα γούστα μου. Σου δείχνει μια άλλη εποχή (1935-1939), που φαντάζει όμορφη στα μάτια μας, πιο αθώα, ενώ, φυσικά, διαδραματίζεται στη Κέρκυρα, έναν τόπο που είναι συνδεδεμένος με τη ραστώνη και τον ήλιο (όπως κάθε ελληνικό νησί). Για να γίνω πιο σαφής, η σειρά μιλάει για μια βρετανική οικογένεια που εγκαταλείπει τη μουντάδα της Αγγλίας με στόχο μια καινούρια αρχή στο πιο φτωχικό, μα αισιόδοξο, ελληνικό νησί. Η πλοκή, δηλαδή, μας δίνει αμέσως – αμέσως αυτό που, πολλοί, χρειαζόμαστε: ένα νέο ξεκίνημα. Έναν καινούριο, άγνωστο μα ελπιδοφόρο τόπο, στον οποίο, πιθανότατα, να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας.

Η σειρά έχει βασιστεί στην αυτοβιογραφική τριλογία του Τζέραλντ Ντάρελ, ο οποίος αποτελεί τον μικρό, φυσιοδιφη  γιο της οικογένειας. Στα βιβλία («Η Οικογένειά μου και άλλα Ζώα«, «Πτηνά, Θηρία και Συγγενείς» και «Ο κήπος των Θεών» -δική μου απόδοση των τίτλων) ο μεγάλος γιος Λαρυ,  ζει ήδη στην Κέρκυρα με τη γυναίκα του και η υπόλοιπη οικογένεια αποφασίζει να μετακομίσει μαζί του. Στη σειρά, αντιθέτως, η μητέρα της οικογένειας, χήρα και με το κομπόδεμα να μειώνεται, αποφασίζει τη μετεγκατάσταση αυτή μαζί με τα τέσσερα τέκνα της. Η ζωή τους, λοιπόν, ξεδιπλώνεται σιγά-σιγά στο χαρτί αλλά και στη μικρή οθόνη, και βλέπουμε την συναναστροφή τους με το ντόπιο στοιχείο, την προσπάθειά τους να οργανώσουν μια εστία και τις διάφορες περιπέτειες που τους επιφυλάσσει η μοίρα τους.

Στο επιτελείο της σειράς βρίσκουμε σε μόνιμους ρόλους δύο Έλληνες ηθοποιούς, τον Γιώργο Καραμίχο  και Αλέξη Γεωργούλη. Ο πρώτος είναι εξαιρετικός, φυσικός με καθόλου βεβιασμένη την υποκριτική του απόδοση, ενώ η προφορά του εξαιρετικά λεπτεπίλεπτη -χίλια μπράβο! Ο Γεωργούλης, ίσως λόγω και της φύσης του χαρακτήρα του -πιο αγαθός Ελληναράς- είναι κάπως πιο χοντροκομμένος και αδέξιος. Αξιοπρεπής παρόλα αυτά, θα έλεγα… Επιπλέον, σύσσωμο το νησί έχει συμμετάσχει σε ποικίλους μικρούς ρόλους.

Theo Stephanides (YORGOS KARAMIHOS) & Gerald Durrell (MILO PARKER)
Pictured:ALEXIS GEORGOULIS as Spiro.
This image is the copyright of ITV and must only be used in relation the THE DURRELLS on ITV.

 

 

 

 

 

 

Τα βιβλία του Ντάρελ, ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που μεταφέρονται στη μικρή οθόνη. Είχε υπάρξει και παλιότερα (1987) μία μίνι τηλεοπτική σειρά δέκα επισοδίων, ενώ το 2005 δημιουργήθηκε και μία τηλεταινία.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here