Τι είναι η συναισθηματική ανασφάλεια;

Ο φόβος της εγκατάλειψής από τους οικείους και η απόρριψη τους. Η έντονη αίσθηση ανεπάρκειας του ατόμου που τον συνοδεύει σε όλες του τις πράξεις.


Πώς λειτουργούν τα άτομα με συναισθηματική ανασφάλεια;

Το άτομο αυτό λόγω της ανασφάλειας του νιώθει διαρκώς ότι οι άλλοι τον κριτικάρουν, τον ίδιο αλλά και τις πράξεις του. Βιώνει την απόρριψη διαρκώς στα λόγια των άλλων καθώς θεωρεί ότι οι έχει μόνο ελαττώματα και διαρκώς προσπαθεί να κατορθώσει κάτι ώστε να λάβει κάποια θετική κριτική.

Στις σχέσεις του το άτομο αυτό συχνά συμβιβάζεται  καθώς θεωρεί ότι δεν θα άξιζε κάτι καλύτερο και για όλα τα προβλήματα της σχέσης κατηγορεί μονίμως τον εαυτό του διότι πιστεύει ότι εκείνο είναι αυτό που κάνει πάντα λάθος. Το αποτέλεσμα είναι το άτομο να ενισχύεται διαρκώς από τον ίδιο του τον εαυτό με συναισθήματα ενοχής και ανεπάρκειας.;

ανασφάλεια
συναισθηματική ανασφάλεια…


Πώς δημιουργείται η συναισθηματική ανασφάλεια ;

Η συναισθηματική ανασφάλεια δεν δημιουργείται από ένα παράγοντα αλλά από πολλούς. Το άτομο συνήθως έχει μια τραυματική εμπειρία και έχει βιώσει την απόρριψη με αποτέλεσμα να μεταφέρει αυτήν την εμπειρία στις επόμενες του σχέσεις.

Η οικογένεια του ατόμου πιθανότατά θα χαρακτηριζόταν από υψηλές προσδοκίες , ποτέ δεν θα ήταν ικανοποιημένη και θα διακατεχόταν από μια παντελή ψυχρότητα προς το παιδί και τις ανάγκες του.

Σε άλλες περιπτώσεις τα άτομα με συναισθηματική ανασφάλεια έχουν μια σειρά από άτυχες σχέσεις και εμπειρίες, έχουν βιώσει έντονη απόρριψη και έχουν αισθανθεί ότι το λάθος και η ευθύνη της αποτυχίας ήταν όλη δική τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι μέσα από την προηγούμενη ερμηνεία να τείνουν να ερμηνεύουν όλη τους τη ζωή.

συναισθηματική ανασφάλεια…


Συναισθηματική ασφάλεια

Δεν είναι εύκολο για ένα άτομο που έχει μάθει να ζει μέσα στην συναισθηματική ανασφάλεια να αποκτήσει ξαφνικά, με το γύρισμα ενός κουμπιού, συναισθηματική ασφάλεια. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι ακατόρθωτο.

Σημαντικό είναι να ξεκινήσει κανείς από μια τίμια και ειλικρινή ανασκόπηση του εαυτού του, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα ελαττώματα όσο και τα προτερήματά του. Έπειτα, θα πρέπει να εξετάσει τις καλές και θετικές σχέσεις στη ζωή του, να τις αναλύσει και να τους δώσει την πρέπουσα σημασία (κάτι που δεν κάνει, αφού εστιάζει αποκλειστικά στις αρνητικές σχέσεις).

Βασική είναι η συνειδητοποίηση ότι κανείς δεν μπορεί να είναι αρεστός σε όλους, ωστόσο οι φίλοι και οι δικοί μας άνθρωποι μας αγαπάνε με τα ελαττώματά μας, όπως λέει και η παροιμία, και ότι δεν εξαφανίζονται στην παραμικρή αφορμή. Όταν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει κανείς να εξετάσει το δικό του φταίξιμο, αλλά και το μερίδιο ευθύνης του άλλου.

Η πορεία για τη δημιουργία συναισθηματικής ασφάλειας δεν είναι εύκολη, ίσως είναι και κοπιαστική, όμως το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο, αφού το άτομο αισθάνεται σίγουρο για τον εαυτό του, νιώθει ασφάλεια στις σχέσεις του, και μπορεί να διαχειριστεί τη ζωή του χωρίς φόβο και αμφιβολία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here