ευτυχία

Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να είναι ευτυχισμένοι. Σωστά; Δεν υπάρχει κάποιος που να προτιμά να ζει στην δυστυχία. Ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν την ευτυχία εκεί που, μάλλον, δεν υπάρχει τελικά. Διαφορετικά θα την έβρισκαν. Στο σημείο αυτό, ίσως σκεφτείς ότι η ευτυχία δεν βρίσκεται σε αυτά που μπορείς να αγοράσεις. Που με κάνει να αναρωτιέμαι αν έχεις πάει ποτέ σε ζαχαροπλαστείο. Αυτή η άποψη, βέβαια, έχει ένα μεγάλο κομμάτι αλήθειας, αν και δεν το έχει όλο. Σίγουρα , κάποιος που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να βγάζει τα ως προς το ζην, κάθε άλλο παρά ευτυχισμένος μπορεί να είναι. Επομένως, έναν ρόλο,τουλάχιστον πρακτικό, έχει κι αυτό το (άχαρο ή μη) κομμάτι, κι ας το αρνούνται οι περισσότεροι. Εξάλλου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που είναι ευτυχισμένοι, όταν έχουν απολαβές από κάτι που αγαπούν να κάνουν. Ναι, αυτό σίγουρα μπορεί να είναι πηγή χαράς.

Όση, όμως, σημασία κι έχει αυτό το κομμάτι σίγουρα δεν αρκεί για να είσαι ευτυχισμένος. Είναι τελικά επιλογή να είσαι ευτυχισμένος; Μπορείς να ξυπνήσεις ένα πρωί και να πεις «Από δω και πέρα, θα είμαι ευτυχισμένος» και να πιάσει; Φιλοσοφικά μιλώντας, έχουμε δύο μορφές ευτυχίας, την ηδονική και την ευδαιμονική. Οι ηδονιστές υποστηρίζουν ότι πρέπει να αποφεύγουμε κάθε μορφής πόνο ούτως ώστε να μεγιστοποιούμε την ευχαρίστηση. Κοινώς, να είμαστε φυγόπονοι. Από την άλλη μεριά, οι ευδαιμονιστές λένε ότι πρέπει να ζούμε αυθεντικά, κυνηγώντας το μεγαλύτερο καλό. Χωρίς να έχεις διαβάσει ποτέ στην ζωή σου φιλοσοφία, καταλαβαίνεις ότι η πρώτη προσέγγιση μιλά για κάτι πολύ σύντομο ενώ η δεύτερη μιλά για την ευτυχία δια της μακρύτερης οδού, την ευτυχία που διαρκεί και επομένως, είναι δυσκολότερο να κατακτήσεις.

Κάπου εδώ, περιμένεις να σου δώσω, επιτέλους, το κλειδί της ευτυχίας. Έτσι δεν είναι; Το κλειδί, λοιπόν, είναι ότι δεν υπάρχει κλειδί! Η ευτυχία δεν είναι o Gollum για να σε διαλέξει και να είσαι το «πολύτιμό» της. Στην πραγματικότητα, εσύ διαλέγεις την ευτυχία. Την διαλέγεις κάθε μέρα με το να ζεις το τώρα. Την διαλέγεις όταν ξυπνάς το πρωί και χαμογελάς που μπορείς να πας για δουλειά, κι ας έχει έξω καύσωνα ή κατακλυσμό. Την διαλέγεις όταν μετράς τα όμορφα που σου έχουν συμβεί, και όχι τα άσχημα. Την διαλέγεις με την ταπεινότητα και την ευγνωμοσύνη που έκανες αναπόσπαστα στοιχεία του χαρακτήρα σου, είτε η ζωή σού τα έφερε εύκολα είτε δύσκολα. Την διαλέγεις με το να δείχνεις καλοσύνη. Την διαλέγεις με το να παραμένεις αυθεντικός, με το να αρνείσαι να μπεις σε καλούπι για να ταιριάζεις με τους υπόλοιπους.

Η ευτυχία δεν θα σε βρει ποτέ από μόνη της. Εσύ την βρίσκεις! Στα μικρά και στα μεγάλα. Τι περιμένεις;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here