πρόβλημα
Πόσες φορές όταν έχεις ένα πρόβλημα, αναλώνεσαι και χάνεσαι σε αναλύσεις επί αναλύσεων χωρίς ωστόσο να καταλήγεις σε κάποιο συμπέρασμα και κυρίως σε κάποια λύση; Μπορεί να χάνεσαι μέσα στα «γιατί» και τα «πως» και να μην βλέπεις τη λύση (η οποία υπάρχει ήδη). Σκέψου όμως, πώς αισθάνεσαι όταν ασχολείσαι με το πρόβλημα; Και αντιθέτως, πώς νιώθεις όταν σκέφτεσαι τον εαυτό σου χωρίς αυτό; Είναι άραγε απαραίτητο να αναλύσεις το πρόβλημά σου προκειμένου να το λύσεις;
Αν έχεις στο μυαλό σου την ψυχοθεραπεία ως έναν χώρο όπου ξαπλώνεις και αναλύεις τα προβλήματά σου, τότε ίσως είναι ώρα να αναθεωρήσεις. Αυτό που περιέγραψα αναφέρεται κυρίως στην κλασική ψυχανάλυση. Βέβαια και αυτή η μέθοδος, καθώς και άλλες παρεμφερείς, μπορεί για κάποιους να είναι βοηθητική. Ωστόσο, η ψυχανάλυση είναι μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που συνήθως διαρκεί χρόνια.
Υπάρχει άραγε κάποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που να διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα και να σε βοηθάει να λύσεις τα προβλήματά σου χωρίς να τα αναλύσεις; Η απάντηση είναι ναι. Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για μια πολύ ενδιαφέρουσα ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, διαφορετική από τις άλλες, που θα σε κάνει να αλλάξεις γνώμη για την ψυχοθεραπεία.

πρόβλημα

Ο λόγος για την S.F.B.T. (Solution Focused Brief Therapy =  Θεραπεία Βραχείας Διάρκειας που Εστιάζεται στη Λύση).
Οι Θεραπείες Βραχείας Διάρκειας, στις οποίες ανήκει κι η «Θεραπεία που Εστιάζεται στη Λύση» ολοκληρώνονται σε λιγότερες από 20 συνεδρίες και εστιάζονται στο «εδώ και τώρα». Προσανατολίζονται στο παρόν και στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Ο σύμβουλος/ψυχοθεραπευτής αυτής της προσέγγισης δεν προσπαθεί να βρει αιτίες και να κάνει ερμηνείες, αλλά βοηθά τον θεραπευόμενο να θέσει μικρούς και συγκεκριμένους στόχους. Η επιτυχία και οι αλλαγές που πραγματοποιούνται αποδίδονται στην προσπάθεια του θεραπευόμενου, καθώς αυτός είναι ο «ειδικός» για τον εαυτό του.
Η S.F.B.T. αναπτύχθηκε από τον Steve de Shazer και τους συνεργάτες του το 1980. Βασική θέση αυτής της προσέγγισης είναι ότι Το πρόβλημα δεν συμβαίνει κάθε μέρα 24 ώρες το 24ωρο”. Προσανατολίζεται στις λύσεις και θέτει ως βασικό άξονα να ενθαρρύνονται «κουβέντες για τη λύση» με τους θεραπευόμενους. Ο θεραπευόμενος καλείται να μιλήσει εξαντλητικά για ιστορίες λύσεων ή ιστορίες με θετική έκβαση και να τις χρησιμοποιήσει ώστε να μάθει περισσότερα για το πώς μπορεί να πετυχαίνει τους στόχους που θέτει στη ζωή του (McLeod, 2005). Η S.F.B.T. επιδιώκει και σέβεται τις προσωπικές λύσεις κάθε ατόμου, αφού θεωρεί το κάθε άτομο ως ειδικό για τη ζωή του.
Πώς διαφοροποιείται η Θεραπεία που Εστιάζεται στη Λύση, απ’ τις παραδοσιακές θεραπείες που εστιάζονται στο πρόβλημα; Παρακάτω βλέπουμε αριστερά κάποιες ερωτήσεις που θα έκανε ένας σύμβουλος παραδοσιακών θεραπειών που εστιάζονται στο πρόβλημα, ενώ δεξιά τις ερωτήσεις που θα έκανε ένας σύμβουλος που εστιάζεται στις λύσεις.

πρόβλημα

 •  Πώς μπορώ να σε βοηθήσω; – Πώς θα ξέρεις ότι η θεραπεία σ’ έχει βοηθήσει;
Μ’ αυτόν τον τρόπο δείχνουμε στον θεραπευόμενο ότι ο ειδικός δεν είμαι εγώ ο σύμβουλος, αλλά εσύ ο ίδιος είσαι ο ειδικός για τον εαυτό σου.
 •  Θα μπορούσες να μου μιλήσεις για το πρόβλημα σου; – Τι θα ήθελες να αλλάξει;
Αντί να δίνουμε έμφαση στο πρόβλημα, δίνουμε έμφαση στις λύσεις και την αλλαγή.
 • Μήπως το πρόβλημα είναι ένα σύμπτωμα για κάτι που κρύβεται βαθύτερα; – Πώς θα διευκρινίσουμε το κεντρικό ζήτημα που θα ήθελες να εστιάσουμε;
Αντί να προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι έγινε λάθος και γιατί, δίνουμε έμφαση στην πορεία του ατόμου προς τα εμπρός και εστιάζουμε στο εδώ και τώρα.
 Μπορείς να μου πεις περισσότερα για το πρόβλημα σου; – Μπορείς να βρεις εξαιρέσεις από το πρόβλημα σου;
Η κουβέντα πάνω στο πρόβλημα το διαιωνίζει και το διατηρεί στο επίκεντρο της ζωής και των σχέσεων του ατόμου. Στην S.F.B.T. μας ενδιαφέρουν οι λύσεις και η συζήτηση εστιάζεται σε αυτές. Ο ρόλος του θεραπευτή είναι να προσκαλέσει τον θεραπευόμενο να ξεκινήσει μαζί του μια συζήτηση πάνω στις λύσεις. Βέβαια ο σύμβουλος θα αποδέχεται χωρίς ωστόσο να ενθαρρύνει, την ανάγκη του θεραπευόμενου να μιλήσει για το πρόβλημά του.
 •  Πώς θα πρέπει να κατανοήσουμε το πρόβλημα υπό το φως του παρελθόντος; – Πώς θα έμοιαζε το μέλλον χωρίς το πρόβλημα;
 Η Θεραπεία που Εστιάζεται στη Λύση, είναι προσανατολισμένη όχι στο παρελθόν αλλά στο μέλλον. Δεν δίνεται μεγάλη σημασία στο ιστορικό του ατόμου, ούτε και εξετάζεται με ποιες καταστάσεις συνδέεται το πρόβλημα. Η προσοχή δίνεται στο τι μπορεί και τι είναι πιθανό να αλλάξει.
 •  Πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν; – Έχουμε καταφέρει αρκετά για να τελειώσουμε;                                                      
Όπως είπαμε, η S.F.B.T. έχει βραχεία διάρκεια και συνήθως περιλαμβάνει μόνο τρεις έως πέντε συνεδρίες (Iveson, 2002). Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, αρκετή μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και μία μόνο συνεδρία. Εξαρτάται από την περίπτωση. Επομένως, είναι συνήθως βραχεία αλλά όχι και χρονικά περιορισμένη. Πρέπει να επισημάνουμε ότι η θεραπεία αυτού του είδους σέβεται την προσωπική ευρηματικότητα του θεραπευόμενου, είτε ρωτώντας τον αν έχει επιτύχει ό,τι χρειάζεται για τον στόχο του, είτε καλώντας τον να πει τι θα έπρεπε να συμβεί ώστε να ξέρει ότι είναι έτοιμος να ολοκληρωθεί η θεραπεία (McLeod, 2005).

πρόβλημα

Βασικές Αρχές της S.F.B.T.

 • Εστίαση στη Θετική Αλλαγή.
Βασική υπόθεση αυτής της προσέγγισης είναι ότι η αλλαγή, ειδικότερα η θετική αλλαγή, δεν είναι μόνο δυνατή αλλά και αναπόφευκτη. Άλλωστε, σύμφωνα και με τον Ηράκλειτο «τίποτα δεν είναι μόνιμο, εκτός από την αλλαγή». Έτσι, ο σύμβουλος συνήθως ξεκινά κάθε συνεδρία ρωτώντας τον θεραπευόμενο για αλλαγές που μεσολάβησαν από την προηγούμενη π.χ. «Τι έχει καλυτερέψει, έστω και ελάχιστα, από την περασμένη φορά;». Αν ο θεραπευόμενος περιγράψει έστω και μια μικρή αλλαγή, τότε ο σύμβουλος θα χρησιμοποιήσει ένα φάσμα από επακόλουθες ερωτήσεις για να διευρύνει την αλλαγή και την ευρηματικότητα του θεραπευόμενου, ρωτώντας τον για παράδειγμα: «Πώς το έκανες αυτό;». Αν ο θεραπευόμενος δεν μπορεί να εντοπίσει κάποια αλλαγή, ο σύμβουλος μπορεί να χρησιμοποιήσει «ερωτήματα διαχείρισης» ώστε να τον κάνει να μιλήσει για το πώς καταφέρνει να ανταπεξέλθει παρά τα προβλήματά του (McLeod, 2005).
 • Εστίαση στους διαθέσιμους πόρους του θεραπευόμενου
Οι θεραπευόμενοι έχουν πόρους και δυνάμεις για να λύσουν τα διάφορα προβλήματά τους. Οι πόροι μπορεί να περιλαμβάνουν: α) εξαιρέσεις στην δυσλειτουργική ή ανεπιτυχή συμπεριφορά, β) επιτυχίες του παρελθόντος και γ) την ικανότητα του θεραπευόμενου να φανταστεί ένα μέλλον, όπου το πρόβλημα δεν υφίσταται πλέον.
 • Ο θεραπευόμενος ως ειδικός
Ο θεραπευόμενος, όπως ήδη τονίσαμε, κι όχι ο σύμβουλος, είναι ο ειδικός όσον αφορά τη δική του περίπτωση και τις πιθανές λύσεις. Με άλλα λόγια, οι σύμβουλοι δεν είναι οι εμπειρογνώμονες σχετικά με το τι χρειάζονται οι θεραπευόμενοί τους. Ουσιαστικά, ο σύμβουλος λέει στον θεραπευόμενο «βοήθησε με να καταλάβω ποιος είσαι, τι θέλεις (τους στόχους σου), και τι θα σε βοηθήσει να το πετύχεις (παρεμβάσεις) (Murphy, 1996, σελ.. 187, οπ. αν. στο Burwell & Chen, 2006). Ο ίδιος ο θεραπευόμενος λοιπόν, με τη βοήθεια του συμβούλου επιλέγει την πιο κατάλληλη παρέμβαση που θα δώσει λύση στο πρόβλημά του. Η Θεραπεία που Εστιάζεται στη Λύση, υποθέτει ότι όλοι οι θεραπευόμενοι έχουν κάποια γνώση του τι θα έκανε καλύτερη τη ζωή τους, παρόλο που μπορεί να χρειαστεί κάποια (μερικές φορές σημαντική) βοήθεια για να περιγράψουν τις λεπτομέρειες της βελτιωμένης ζωής τους. Επίσης θεωρεί ότι καθένας που ζητά βοήθεια ήδη διαθέτει τουλάχιστον τις ελάχιστες δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία λύσεων. Ο σύμβουλος λοιπόν σέβεται τις υπάρχουσες ικανότητες και προσπαθεί να τις ανασύρει και να τις αναδείξει.
 • Έμφαση στις λύσεις
Επιδιώκεται μια σύντομη παρέμβαση με προσανατολισμό στο μέλλον και δίνεται έμφαση στις λύσεις. Η έμφαση δίνεται στο τι είναι σωστό και όχι στο τι είναι λάθος. Στο τι λειτουργεί και όχι στο τι δεν λειτουργεί. Στο τι σου έχει διδάξει ή σου έχει δώσει το παρελθόν κι όχι στο πώς σε έχει αποδυναμώσει. Στις δυνάμεις κι όχι στις αδυναμίες. Στο τι μπορείς να κάνεις κι όχι στο τι δεν μπορείς να κάνεις. Εξετάζονται οι υφιστάμενοι πόροι κι οι ελπίδες του μέλλοντος, παρά τα προβλήματα του παρόντος και οι αιτίες του παρελθόντος (Iveson, 2002).

πρόβλημα

Βασικές Τεχνικές της S.F.B.T.

 • Ερώτηση για το Θαύμα:
Η ερώτηση αυτή μπορεί να τεθεί ως εξής:  «Φαντάσου μια νύχτα να πέσεις για ύπνο, να συμβεί ένα θαύμα και τα προβλήματα για τα οποία μιλάς να εξαφανιστούν. Όσο κοιμάσαι δεν ξέρεις ότι συνέβη αυτό. Όταν ξυπνήσεις, ποιά θα είναι τα πρώτα σημάδια ότι έχει γίνει το θαύμα; (..Τι θα ήταν διαφορετικό; … Τι θα παρατηρήσεις; Τι άλλο; Πώς θα νιώσεις;)»
Η τεχνική αυτή βοηθάει τον θεραπευόμενο να οραματιστεί τις λύσεις στα θέματα που τον απασχολούν. Τον βοηθάει επίσης να θέσει στόχους, να φανταστεί το δυνατό και να εκφράσει τις ελπίδες του για το μέλλον, να αποκτήσει περισσότερη αυτογνωσία (καθώς τον βοηθάει να απαντήσει στο ερώτημα «τι θέλω;»). Αυτό θα του δώσει ένα πλαίσιο για να φτιάξει την εικόνα του μέλλοντος που προτιμά, να υπερβεί την αρνητική και περιορισμένη σκέψη και να αναπτύξει μια εικόνα για την λύση. Συνήθως καταναλώνουμε αρκετή ενέργεια και σκέψη για τα προβλήματα, ενώ η S.F.B.T. μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ενέργεια στην επινόηση λύσεων.
 • Τεχνική της Διαβάθμισης:
Όταν ο θεραπευόμενος περιγράψει το θαύμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνική της «διαβάθμισης». Αυτή έχει τη μορφή ερωτήσεων που μπορούν να τεθούν ως εξής: »σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10, όπου το 1 είναι η «χειρότερη περίπτωση», και το 10 είναι η περίπτωση που προσεγγίζει το «σενάριο του θαύματος», πού βρίσκεσαι τώρα;». “Τι σου λέει αυτό;”, “τι κάνει το σκορ να είναι x και όχι 1;”, “τι είναι αυτό που κάνεις εσύ για να είναι το σκορ x και όχι 1;”, “ποιο είναι το σημείο της κλίμακας που αντιπροσωπεύει κάτι καλό για σένα και στο οποίο θα έμενες;”, “πώς θα ξέρεις ότι βρίσκεσαι σε αυτό το σημείο;”
“ποια είναι τα μέσα που χρησιμοποιείς για να φέρεις την επιθυμητή αλλαγή;”, “πώς ξέρεις ότι τα χρησιμοποιείς αποτελεσματικά;”.
Αυτή η τεχνική βοηθάει τον θεραπευόμενο να κάνει μια εκτίμηση του πόσο προνομιούχος είναι απέναντι στο «θαύμα» και να θέσει στόχους (Nathan & Hill, 2006). Η τεχνική αυτή, θα λέγαμε ότι φέρνει το θαυματουργικό κάτω στη γη (O’Connell, 2001). Οι ερωτήσεις διαβάθμισης διευκολύνουν τη συζήτηση για την αλλαγή, καθώς και την καταμέτρηση της αλλαγής και βοηθούν στην εξεύρεση εξαιρέσεων από το πρόβλημα. Κάθε μία από αυτές τις ερωτήσεις ενθαρρύνει τους θεραπευόμενους να βλέπουν τους εαυτούς τους ως παράγοντες οι οποίοι είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τους δικούς τους πόρους για να προχωρήσουν προς τους στόχους  (Miller, 2004). Με τη βοήθεια αυτής της τεχνικής περιγράφονται τα μικρά βήματα που γίνονται για τη συνεχή βελτίωση, αναφέρονται οι προηγούμενες επιτυχίες του ατόμου και τα μέσα που διαθέτει προκειμένου να βοηθηθεί να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο. Η τεχνική της διαβάθμισης ακολουθεί την αρχή «αν κάτι πετυχαίνει, συνέχισε να το κάνεις» και παρέχει ποσοτικά κριτήρια για τη μέτρηση της επιτυχίας (Nathan & Hill, 2006, σ. 138).
 • Ανεύρεση Εξαιρέσεων:
Όπως σε κάθε κανόνα υπάρχει και μια εξαίρεση, έτσι και στον κανόνα του προβλήματος υπάρχουν και οι θετικές εξαιρέσεις. Τα προβλήματα δε συμβαίνουν κάθε στιγμή στη ζωή σου. «Εξαίρεση = οτιδήποτε συμβαίνει όταν το πρόβλημα δεν υπάρχει» (De Shazer (1988, σελ.52). Ο De Shazer αναφέρει ότι αν οι εξαιρέσεις δεν ζητηθούν, περνούν απαρατήρητες! Θεμελιώδης πεποίθηση της S.F.B.T. είναι ότι όσο σοβαρό κι αν φαίνεται το πρόβλημα, θα υπάρξουν φορές που δεν εκδηλώνεται ή είναι λιγότερο σοβαρό. Τέτοιες περιπτώσεις τονίζουν τη δύναμη και την ικανότητα του ατόμου να αυτοθεραπευτεί και αν κινητοποιηθούν θα του επιτρέψουν να βρει προσωπικές λύσεις για τα δικά του προβλήματα. Οι εξαιρέσεις αυτές περιέχουν τους σπόρους της ίδιας της λύσης του ατόμου (Miller, 2006, 2004; Iveson, 2002; McLeod, 2005).
 Έτσι, πιο επικεντρωμένα, οι θεραπευτές επιδιώκοντας να εντοπίσουν εξαιρέσεις, θέτουν στους θεραπευόμενους ερωτήματα όπως: «Τι νομίζεις ότι σε βοηθά έστω και λίγο;», «Έχουν υπάρξει φορές που το πρόβλημα δεν συνέβαινε, ή ήταν λιγότερο σοβαρό;», «Τι έκανες τότε με διαφορετικό τρόπο;». Τέτοιες ερωτήσεις βοηθούν τον θεραπευόμενο να διαλύσει την εικόνα που έχει για το πρόβλημα και παράλληλα υπογραμμίζουν την επιτυχία του να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του και τη ζωή του (McLeod, 2005). Μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι ότι δίνεται η δυνατότητα στο άτομο να μάθει από αυτό που ήδη κάνει και να δει πρόοδο. Ο σύμβουλος πρέπει να βοηθάει τον θεραπευόμενο να διερευνήσει και να ενισχύσει τη συμπεριφορά ή τις συνθήκες που κάνουν το πρόβλημα λιγότερο προβληματικό (Miller, 2006). Εστιάζουμε δηλαδή στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι θεραπευόμενοι χειρίστηκαν καλύτερα το πρόβλημα ή όταν το πρόβλημα τους δημιουργούσε λιγότερες δυσκολίες.
 • Χρήση Εύστοχων Σλόγκαν, όπως:
 • «Μικρές αλλαγές μπορεί να φέρουν μεγαλύτερες.»
 •  «Αν αυτό που κάνεις δεν είναι αποτελεσματικό, κάνε κάτι διαφορετικό.»
 • «Αν αυτό που κάνεις είναι αποτελεσματικό, συνέχισε να το κάνεις.»
Μόλις αναγνωριστούν οι επιτυχείς ενέργειες από τον ίδιο τον θεραπευόμενο, ο σύμβουλος τον προτρέπει να συνεχίσει να τις κάνει. Το να ξανακάνεις μια ενέργεια που έχει ήδη λειτουργήσει στο παρελθόν αποτελεσματικά, παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία για επιτυχία και πάλι. Ωστόσο, στην πλειοψηφία μας οι άνθρωποι, τείνουμε να προσέχουμε το τι γίνεται λάθος και να διαφεύγει της προσοχής μας το τι λειτουργεί – το τι γίνεται καλά. Οι λύσεις συνήθως περνούν απαρατήρητες! Οι σύμβουλοι αυτής της προσέγγισης, πιστεύουν ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν βιώσει επιτυχίες στο να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους κάποια στιγμή στη ζωή τους κι επομένως έχουν την ικανότητα να επιτύχουν ξανά.

πρόβλημα

Εφαρμογή της S.F.B.T.

Η Θεραπεία που Εστιάζεται στη Λύση, όπως δείχνουν οι έρευνες, ενισχύει την αυτοεκτίμηση του ατόμου και κάνει πιο λειτουργική τη συμπεριφορά του. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιούμε αυτή την προσέγγιση ως σύμβουλοι ή ψυχοθεραπευτές, θα πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι δεν αγνοούμε ή υποβαθμίζουμε το πρόβλημα του θεραπευόμενου, απλώς δεν ενθαρρύνουμε τη συνεχή συζήτηση πάνω στο πρόβλημα η οποία το διαιωνίζει.
Σαφώς, χρησιμοποιούμε τις τεχνικές που αναφέρθηκαν σε συνδυασμό με το ευρύτερο φάσμα τεχνικών της συμβουλευτικής, όπως είναι η ενσυναίσθηση, προκειμένου να προσφέρεται μια πιο στοργική σχέση στους θεραπευόμενους. Επίσης, η συγκεκριμένη προσέγγιση μπορεί να συνδυαστεί με άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως είναι η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική, η οποία ενδείκνυται για εφαρμογή βραχύχρονων παρεμβάσεων. Δεν κάνουμε αποκλειστική χρήση των τεχνικών της Θεραπείας που Εστιάζεται στη Λύση, καθώς μπορεί να χαθούν σημαντικές πληροφορίες.
Συνοψίζοντας, η Θεραπεία που Εστιάζεται στη Λύση αποτελεί μια καινοτόμο ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που ξεφεύγει από το πλαίσιο των παραδοσιακών προσεγγίσεων που δίνουν έμφαση στα προβλήματα.
Παρουσίασα την συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση στο Κυπροελλαδικό Συνέδριο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία το 2012, στο πλαίσιο της εφαρμογής αυτής της προσέγγισης στη Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Στο σημερινό άρθρο προσπάθησα να την παρουσιάσω με απλό και κατανοητό τρόπο. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Εσείς τι λέτε; Σκεφτείτε να υιοθετήσετε τις αρχές της και ως τρόπο σκέψης στην καθημερινή σας ζωή και θα δείτε διαφορά!!
Προηγούμενο άρθροCinematic Vacation Guide vol. 5: Ινδία
Επόμενο άρθροΤο χρώμα της πενιάς κι η μουσικότητα του πίνακα
Γεια σας! Είμαι η Ελεάνα Τσακιροπούλου, έχω σπουδάσει στο τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας (κατεύθυνση Ψυχολογίας) του Πανεπιστημίου Αθηνών, είμαι Φιλόλογος, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού με μεταπτυχιακό στο ίδιο Πανεπιστήμιο, Εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού και δημιουργός χειροποίητων κοσμημάτων και διακοσμητικών αντικειμένων. Είμαι καλλιτεχνικός τύπος και άτομο γεμάτο ιδέες! Παιδί στην ψυχή και στην εμφάνιση (καθώς μικροδείχνω πολύ), με θετική στάση για τη ζωή, ευγνωμοσύνη και αισιοδοξία! Η ατάκα μου είναι: «Όλα για κάποιο λόγο συμβαίνουν στη ζωή, και πάντα για το καλό μας!». Ονειρεύομαι έναν κόσμο με περισσότερη και ουσιαστική ευτυχία και αγάπη και έχω βάλει ως σκοπό της ζωής μου, όσο και με όποιον τρόπο μπορώ να συμβάλλω κι εγώ σ’ αυτό. Έχω ένα αγοράκι 18 μηνών και κατοικώ στην πανέμορφη Παιανία! Δεν θέλω να σας κάνω απλά παρέα. Θέλω να σας κινητοποιήσω και να συμβάλλω, όσο μπορώ, στην ευτυχία σας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here