Κάθε μέλλουσα μαμά φοβάται για την στιγμή του τοκετού. Αυτό είναι απόλυτα κατανοητό. Ειδικά όταν πρόκειται για το πρώτο της μωρό. Πότε ο φόβος αυτός είναι λογικός και πότε μετατρέπεται σε έναν ύπουλο εχθρό;
Τοκοφοβία, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ο υπερβολικός φόβος για την ώρα της γέννας, αλλά και για την εγκυμοσύνη γενικότερα. Χαρακτηρίζεται ως μια παθολογική κατάσταση. Διακρίνεται σε δύο είδη: την πρωτοπαθή και την δευτεροπαθή.  Στην πρώτη περίπτωση η έγκυος, φοβάται την διαδικασία της γέννας, τόσο πολύ που την κρίνει επικίνδυνη για την επιβίωσή της. Στη δεύτερη περίπτωση, η μέλλουσα μαμά είχε προηγούμενη τραυματική εμπειρία τοκετού ή είχε περάσει επιλόχειο κατάθλιψη.
Σύμφωνα με πρόσφατες διεθνείς έρευνες, η τοκοφοβία αποτελεί για πολλές εγκύους το κίνητρο για να κάνουν καισαρική. Αποφεύγοντας μια φυσιολογική γέννα, θεωρούν πως αποφεύγουν τον κίνδυνο. Το γεγονός αυτό, είναι πιθανό να σχετίζεται με την αύξηση των καισαρικών, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική.
Ο όρος μπορεί να ακούγεται «αθώος». Περιγράφει όμως μια κατάσταση αρκετά σοβαρή για την ψυχολογία της εγκύου. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, μετά τον τοκετό, μετατρέπεται σε μια έντονη μετατραυματική διαταραχή.
Ποια είναι τα συμπτώματα της τοκοφοβίας;
  • Κρίσεις πανικού
  • Ψυχοσωματικοί πόνοι
  • Εφιάλτες και υπερβολικά άστατος ύπνος
Οι ψυχολόγοι τονίζουν, ότι είναι πολύ σημαντικό είναι να εντοπιστεί άμεσα το πρόβλημα από τον θεράποντα γιατρό της εγκύου.  Η έγκαιρη διάγνωση, μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα και τις κρίσεις. Επίσης συμβάλλει στην  ποιότητα της καθημερινότητας της μέλλουσας μαμάς. Παράλληλα, είναι καλό η έγκυος να παρακολουθείται και από ειδικό ψυχολόγο, σε όλη τη διάρκεια της κύησης, αλλά και της λοχείας.
Η τοκοφοβία προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από το φόβο για το άγνωστο. Πώς μπορεί η μέλλουσα μαμά να τον ξεπεράσει; Σίγουρα όχι παρακολουθώντας σειρές ιατρικού περιεχομένου, στις οποίες πάντα προβάλλεται μια σπάνια περίπτωση τοκετού! Επίσης προσοχή σε αυτά που διαδίδονται και γράφονται στο διαδίκτυο. Μεγάλο μέρος των πληροφοριών προέρχεται από μη έγκυρες πηγές, με πολλές ανακρίβειες. Εάν ρωτήσετε τον γυναικολόγο σας, σίγουρα θα σας πει, να σερφάερετε όσο το δυνατόν λιγότερο!
Καλό είναι να πάρετε όσο το δυνατόν καλύτερη και πληρέστερη πληροφόρηση για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό από τα άτομα που πρέπει. Δηλαδή το γιατρό σας. Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ο γυναικολόγος σας είναι το μοναδικό άτομο που μπορεί υπεύθυνα και εμπεριστατωμένα να σας λύσει όλες τις απορίες. Επίσης είναι ο μόνος που θα σας καθοδηγήσει σωστά στην περίπτωση που εκδηλώνετε τοκοφοβία.
Το πιο σημαντικό είναι να έχετε δίπλα σας έναν γιατρό που θα τον εμπιστεύεστε και θα νιώθετε άνετα μαζί του. Το ζητούμενο είναι μετά από κάθε προγραμματισμένη επίσκεψη μαζί του να ηρεμείτε και να χαλαρώνετε και όχι το αντίθετο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here